Skolledargalan 2020

Galamiddag - 5 PRISKATEGORIER

berns salonger

27 februari

Skolledargalan är en återkommande gala för skolledare där vi i år utökar till 5 priskategorier. Här lyfter vi upp och hyllar framgångsrika skolledare från hela landet som ges viktiga erkännande som de så väl förtjänar.


Syftet med galan är att lyfta fram skolledare som förtjänar att bli extra uppmärksammade för sina förtjänstfulla insatser och som samtidigt inspirerar kollegor i skolsverige nya idéer och ytterligare kraft. I förlängningen vill vi också locka fler till att vilja ta steget att bli skolledare och därmed vara med i det viktiga arbetet att utveckla och förändra svensk skola och förskola.


Fem priskategorier

Under galamiddagen kommer fem priser i lika många kategorier att delas ut. Dessa meddelas på Facebook i maj månad då nomineringsprocessen påbörjas. De som kan nomineras arbetar som skolledare inom skola/förskola, och med skolledare avses "person som innehar ledningsfunktion inom skola/förskola" som har goda insikter i och om skolutveckling och/eller förskoleutveckling.

Priserna delas ut i samband den galamiddag som går av stapeln på kvällen den 27/2 2020 på Berns i stora salongen.


Nominering

Vem som helst kan nominera en skolledare och nomineringsprocessen öppnar i maj 2020.


Prisvärd

Varje priskategori har en prisvärd som deltar i organiseringen av juryns arbete. De deltar inte i det praktiska juryarbetet i valet av de slutnominrade. Prisvärden delar däremot fysiskt ut priset på Berns under middagen. Skolledare21 och prisvärden tar i gemensam dialog fram priskategorin och de kriterier som juryn arbetar efter.


Juryn

Juryn sätts samman av prisvärden och beslutas av Skolledare21. Jurymedlemmen skall ha dokumenterad erfarenhet av skola/förskola/skolledarskap. Juryn får inte innehålla personer som arbetar i prisvärdens organisation, detta för att inte riskera legitimiteten i priset. Juryn sammanträder under januari-februari månad med hjälp av digital kommunikation där de nominerade i varje kategori diskuteras i en första individuell bedömning. Varje jurymedlem väljer då sina fem (5) favoriter som samlas in av juryns ordförande. I en andra omgång (februari) sammanträder juryn i ett fysiskt möte och beslutar sig där om totalt 3 nominerade. Juryn skall vara överens om vilka nominerade man väljer, samt vem av dem som blir den slutgiltiga vinnaren. Samtliga tre slutnominerade bjuds in till galamiddagen som hedersgäster.


Kriterier som juryn i varje priskategori arbetar efter

De kriterier som ligger till grund för priserna tas fram i dialog mellan prisvärd, en för varje priskategori, och Skolledare21. Kriterierna formuleras i beskrivande form och syftar till att ge juryns medlemmar ett ramverk att utgå ifrån.