Skolledargalan 2019

Galamiddag - berns salonger - 28 februari

4 priskategorier

Skolledargalan är en ny gala för skolledare där fyra priser kommer att tilldelas fyra vinnare. Här lyfter vi framgångsrika skolledare från hela landet som ges det viktiga erkännande som de så väl förtjänar. Alla som arbetar i svensk skola och förskola är välkomna att nominera kandidater här.


Syftet med galan är att lyfta fram skolledare som förtjänar att bli extra uppmärksammade för sina förtjänstfulla insatser och som samtidigt inspirerar kollegor i skolsverige nya idéer och ytterligare kraft. I förlängningen vill vi också locka fler till att vilja ta steget att bli skolledare och därmed vara med i det viktiga arbetet att utveckla och förändra svensk skola och förskola.


Fyra priskategorier

Under galamiddagen kommer fyra priser i lika många kategorier att delas ut. Dessa meddelas på Facebook i december månad då nomineringsprocessen påbörjas. De som kan nomineras arbetar som skolledare inom skola/förskola, med skolledare avses "ledningsfunktion inom skola/förskola". Med ledarfunktion och insikter i skolutveckling och/eller förskoleutveckling. Priserna delas ut i samband den galamiddag som går av stapeln på kvällen den 28/2 2019 på Berns i stora salongen.


Prisvärd

Varje priskategori har en prisvärd som deltar i organiseringen av juryns arbete. De deltar inte i det praktiska juryarbetet i valet av de slutnominrade. Prisvärden delar däremot fysiskt ut priset på Berns under middagen. Skolledare21 och prisvärden tar i gemensam dialog fram priskategorin och de kriterier som juryn arbetar efter.


Juryn

Juryn sätts samman av prisvärden och beslutas av Skolledare21. Jurymedlemmen skall ha dokumenterad erfarenhet av skola/förskola/skolledarskap. Juryn får inte innehålla personer som arbetar i prisvärdens organisation, detta för att inte riskera legitimiteten i priset. Juryn sammanträder under januari-februari månad med hjälp av digital kommunikation där de nominerade i varje kategori diskuteras i en första individuell bedömning. Varje jurymedlem väljer då sina fem (5) favoriter som samlas in av juryns ordförande. I en andra omgång (februari) sammanträder juryn i ett fysiskt möte och beslutar sig där om totalt 3 nominerade. Juryn skall vara överens om vilka nominerade man väljer, samt vem av dem som blir den slutgiltiga vinnaren. Samtliga tre slutnominerade bjuds in till galamiddagen som hedersgäster.


Kriterier som juryn i varje priskategori arbetar efter

De kriterier som ligger till grund för priserna tas fram i dialog mellan prisvärd, en för varje priskategori, och Skolledare21. Kriterierna formuleras i beskrivande form och syftar till att ge juryns medlemmar ett ramverk att utgå ifrån.